Страници

четвъртък, 8 декември 2022 г.

КАРТОФЕНА САЛАТА С МАРИНОВАН ЛУК



Картофи - 5 - 6 бр.

Червен лук - 2 бр.

Кисели краставички - 6 - 7 бр.

Майонеза - 1 оп.

Магданоз - 1 / 2 вр.

Копър - 1/3 вр.

Захар - 1 с.л.

Оцет - 3 с.л.

Сол

Слагам картофите да се варят,а през това време мариновам лука.

За целта го нарязвам на полумесеци,слагам го в купа и към него добавям захарта,оцета,солта и заливам с вряла вода.

Оставям да се маринова. 


Сварените картофи беля и режа на не много малки кубчета, добавям нарязаните на кръгчета краставички, наситнените копър и магданоз и отцедения маринован лук.

Разбърквам,прибавям майонезата и отново разбърквам.

При необходимост добавям още сол.


сряда, 7 декември 2022 г.

КАРТОФЕНА ЗАПЕКАНКА

 


Картофи - 5 бр.

Лук - 1 бр.

Кренвирши - 2 бр.

Гъби - 1 консерва

Яйца - 3 бр.

Прясно мляко - 120 мл.

Сол

Подправки по избор 

Кашкавал за поръсване 

Нарязвам лука на дребно,а картофите на малки кубчета и ги запържвам в голям тиган с малко мазнина.

Готвя докато картофите не поомекнат.

Към тях слагам отцедените гъби (нямах пресни и затова използвах от консерва),и нарязаните кренвирши.

Разбърквам всичко и изсипвам в тава.


Заливам с разбити яйца и мляко. Пека в предварително загрята фурна до готовност.

Накрая поръсвам с рендосан кашкавал.

вторник, 6 декември 2022 г.

ЕСЕННА ТОРТА С БИШКОТИ



Бишкоти - 4 опаковки по 12 бр

Печена тиква - 1 и 1/2 ч.ч

Маскарпоне - 200 гр

Заквасена сметана - 600 гр.

Пудра захар - 3 и 1/2 с.л

Крема сирене - 2 оп по 125 гр

Облепям страните на тавичка с падащо дъно с хартия за печене или със стреч фолио.

Разбърквам сметаната,маскарпонето,крема сиренето и пудрата захар.

След това към тях добавям и 1 ч.ч. наситнена изпечена тиква - с което крема за тортата е готов.

По стените  на формата подреждам бишкоти, а на дъното слагам малко от крема и отгоре подреждам бишкоти.

Отгоре сипвам малко от крема,след това отново бишкоти и така до изчерпване на количествата като завършвам с крем.

Прибирам тортата в хладилник за няколко часа.

Останалата част от тиквата загрявам с малко прясно мляко и намачквам - да стане на пюре и с заливам охладената торта.

понеделник, 5 декември 2022 г.

СЛАДКИ С ЖЪЛТЪЦИ



Жълтъци - 4 бр.

Захар - 135 гр.

Ванилия

Разбивам всички продукти до получаване на пухкава смес.

Във форма за мъфини,поставям хартиени формички и във всяка слагам по 1 с.л. от сместа.

Пека на 100° за 50 - 55 мин.

От това количество продукти получих 10 сладки.

неделя, 4 декември 2022 г.

БОБ НА ФУРНА



Боб консерва - 800 гр.

Лук - 2 бр.

Морков - 1 бр.

Червена чушка - 2 бр.

Консерва домати - 1 бр.

Брашно - 2 - 3 с.л.

Червен пипер 

Пушен червен пипер 

Сол

Олио

Първо отварям консервите боб и ги изсипвам в гевгир да се отцедят хубаво.

Нарязвам лука,морковите и чушките и ги запържвам в малко мазнина.След това прибавям нарязаните домати,подправките и малко захар - да убие киселинността на доматите.


Сипвам малко вода и готвя почти до готовност.

Накрая слагам отцедения боб.

В купичка разбърквам брашното с малко червен пипер и олио. Към брашнената смес  сипвам малко от течността при боба,разбърквам и изсипвам обратно.

На финала,изсипвам всичко в тава и запичам в предварително загрята фурна.

петък, 2 декември 2022 г.

ПЛОДОВ КЕКС С ОРЕХИ



Яйца - 4 бр.

Захар - 1 ч.ч.

Олио - 2/3 ч.ч.

Брашно - 2 до 2 и 1/2 ч.ч.

Бакпулвер - 1 бр.

Сода за хляб - 1/3 ч.л.

Смлени орехи - 100 гр.

Пресни плодове - 250 гр.

Разбивам яйцата със захарта,олиото,брашното с бакпулвера и содата.След това добавям смлените орехови ядки и нарязаните (почти смлени),на много малки плодове - аз използвах ябълки и круши.

Кексовата смес изсипвам в намазнена и набрашнена форма.

Пека в предварително загрята фурна до готовност. 

Поръсвам с орехи.



четвъртък, 1 декември 2022 г.

САЛАТА С ЦВЕКЛО



Цвекло - 2 бр.

Картофи - 3 бр.

Яйца - 3 бр.

Ябълка - 1 бр.

Майонеза - 1 оп. 

Сол

Орехи - смлени 1 - 2 с.л.

Рендосвам цвеклото,картофите,ябълката към тях  слагам жълтъците,посолявам и добавям майонезата.


Разбърквам добре и при необходимост добавям още сол. 

Изсипвам салата в купа,вътрешната част на,която съм покрила със стреч фолио и я оставям за час - два в хладилника.

Охладената салата внимателно обръщам върху чиния.

Отгоре поръсвам с орехите,а с нарязания на дребно белтък оформям шапката.