Страници

неделя, 9 октомври 2022 г.

КЕКС "ЗЕБРА"




Яйца - 3 бр.
Захар - 1 ч.ч.
Олио - 1/2 ч.ч.
Кисело мляко - 1 ч.ч.
Брашно - 2 и 1 /2 ч.ч.
Бакпулвер - 1 бр.
Какао - 2 с.л.
Сода за хляб - 1 щипка
Есенция ром - 1 бр.

В купа разбивам яйцата със захарта,след това добавям олиото,киселото мляко смесено със содата и есенцията ром.
Смесвам всичко и малко по малко добавям брашното с бакпулвера.
Отделям една част от сместа и към нея добавям какаото.
Тук идва и най-важната част от приготвянето на кекса,а именно поставянето на пластовете,за да се получи "зебровата" шарка.
За целта взимаме една лъжица от бялата кексова смес и я поставяме в средата на формата ( тавата ) в която ще печем.
После гребвам една лъжица от кафявата смес и я изсипвам в средата на бялата.След това отново от бялата,след това отново от кафявата смес и така редувам до изчерпване на смесите.
Пека кекса в предварително загрята фурна на 180° - 190° за около 40 мин. или до готовност.



Няма коментари:

Публикуване на коментар