Страници

сряда, 19 април 2023 г.

ЯЙЧЕНА САЛАТА С РЕПИЧКИ И ПРЕСЕН ЧЕСЪН

 


Сварени яйца - 6 - 7 бр.

Репички - 5 - 6 бр.

Пресен чесън - 2 стръка 

Кисело мляко 3,6 % масленост - 1 кофичка 

Майонеза - 1 - 2 с.л.

Сол


В голяма купа слагам нарязаните на четвъртинки яйца,наситнения пресен чесън, репичките - нарязани на тънки шайби,киселото мляко,майонезата и малко сол.

Разбърквам и салата е готова.

неделя, 16 април 2023 г.

ЯЙЧЕНА САЛАТА С МОРКОВИ

 


Сварени яйца  - 5 бр.

Моркови - 3 бр.

Царевица - 1 консерва

Чесън - 2 скилидки 

Копър - 1/3 връзка 

Майонеза - 2 - 3 с.л.

Кисело мляко - 1 с.л.

Сол


Рендосвам морковите и ги запържвам в малко мазнина - да поомекнат. 

В купа слагам рендосаните яйца,морковит,отцедената царевица, наситнените копър и чесън.

Посолявам,добавям майонезата и киселото мляко и разбърквам.

сряда, 12 април 2023 г.

КАША ОТ КОПРИВА 2

 



Коприва - 500 гр. / почистена /

Лук - 1 бр.

Чесън - 4-5 скилидки

Брашно - 1-2  с.л.

Олио

Сол

Сирене


Почиствам копривата и я слагам във вряща подсолена вода - около 1,5 л.

Варя я около 10 - 15 мин.

Кипналата коприва вадя да се отцеди в гевгир,а бульона оставям да се поохлади.

В дълбок тиган  запържвам нарязания на дребно лук,чесъна на филийки,а след това добавям и наситнената коприва.

Овкусявам с избраните подправки и доливам 2/3 от копривения бульон.

След няколко минути добавям и останалата част от бульона с разбитото в него брашно. 

Бъркам и готвя още 5-10 мин,като при необходимост може да я разредя или досгъстя,съответно с още бульон или брашно.

Сервирам кашата гореща с натрошено сирене.

вторник, 11 април 2023 г.

ЗЕЛЕНА САЛАТА С БОБ И ПИЛЕ



Червен лук - 1 бр.

Печени чушки - 3-4 бр.

Червен боб - 1 консерва 

Пилешко филе - 200 гр.

Микс зелени салати


Дресинг :

Зехтин,лимонов сок,сол,черен пипер


Режа месото на хапки и го мариновам - използвах малко соев сос и горчица,а малко по-късно го приготвям на тиган с малко мазнина - до златисто. 

В купа слагам нарязания на полумесеци червен лук,чушките нарязани на кубчета,отцедения боб и зелените салати.Овкусявам с дресинга и отгоре разпределям пилешкото.

понеделник, 10 април 2023 г.

КАРТОФЕНА ЯХНИЯ С ЗЕЛЕН ФАСУЛ



Картофи - 800 гр.

Зелен фасул - 300 гр.

Домати на кубчета от консерва - 200 гр.

Чесън - 4 - 5 скилидки

Моркови - 2 бр.

Лук - 1 бр.

Бульон - 1 бр.

Брашно  - 2 с.л.

Пушен червен пипер 

Сол

Черен пипер 

Дафинов лист 

Измивам картофите, режа ги на няколко парчета и ги слагам да се варят - трябва леко да поомекнат.

През това време запържвам нарязания на кубчета лук,морковите нарязани на кръгчета и наситнения чесън.

Когато поомекнат се слагат доматите и бульона - разтворен в 500 мл вида.

След няколко минути слагам пушения червен пипер,черен пипер, малко сол,малко захар, дафинов лист и брашното. 

Разбърквам всичко и оставям на слаб огън за около 20 мин. като периодично разбърквам.

Към доматите се добавят картофите и зеления фасул,прехвърлям в тава и добавям още малко сол.

Пека в предварително загрята фурна на 220° с вентилатор за около 10 - 15 мин.

Яхнията поръсвам с наситнен пресен лук.