Страници

понеделник, 20 февруари 2023 г.

ОРЗО С ПИЛЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ

 


Паста орзо - 200 гр.

Пилешко филе - 300 гр.

Лук - 1 бр.

Червена чушка - 1 бр.

Грах - 2 шепи

Соев сос

Сол

Подправки по избор - аз използвах универсална и микс сухи зелени подправки

Кашкавал или друго сирене за поръсване по избор.


Сварявам орзото, според указанието на опаковката.

Оставям да се поохлади,а след това оставям в гевгир,за да се отцеди.

В малко мазнина запържвам наситнения лук и чушките - нарязани на кубчета.След това слагам и филето, нарязано на хапки.Когато месото е почти готово слагам и две шепи грах - използвах замразен. 

Когато всичко е сготвено добавям и орзото.

Сипвам малко соев сос,разбърквам и сервирам топло - с рендосано твърдо сирене.

четвъртък, 16 февруари 2023 г.

ХРУПКАВО ПИЛЕ НА ФУРНА

 


ХРУПКАВО ПИЛЕ НА ФУРНА 


Пилешко филе 


Корнфлейкс - натрошавам го


Яйце - 1 бр.


Сол


Соев сос


Горчица



Режа месото по ширина на ленти и го мариновам с малко соев сос,горчица и подправки. 


Маринованото месо,овалвам в разбитото яйце,а след това и в корнфлейкса.

Може вместо корнфлейкс да използвате сусам.


Редя пилето в тава покрита с хартия за печене и пека в предварително загрята фурна. 

понеделник, 13 февруари 2023 г.

СИРОПИРАН ТИКВЕНИК



Тиква - 500 гр.

Захар - 1/2 ч.ч.

Ванилия - 1 ампула

Канела - 1/2 ч.л.

Галета - 3 с.л.

Кори за баница - 400 гр.

Олио

Масло

   Захарен сироп:

Вода - 400 мл.

Захар - 200 гр.

Лимонов сок - 1 с.л.

Рендосаната тиква с малко масло задушавам за няколко минути на котлона.

След това,докато е все още топла добавям захарта,канелата и ванилията - разбърквам хубаво и оставям да се охлади.

След това слагам галетата и отново разбърквам.


Пристъпвам към същинската част - правенето на тиквеника.


Намазвам една кора с олио,върху нея слагам още една кора и върху нея разпределям от плънката

/забравих да кажа,че в плънката може да се сложат и орехи,аз не слагам,защото си харесваме тиквеника повече в този вариант/.

Навивам корите на руло и слагам в  леко намазнена тава.

Продължавам по същия начин до изчерпване на продуктите или мястото в тавата.


Преди да сложа тиквеника да се пече слагам отгоре няколко парчета масло.


Тиквеника пека на 200° в предварително загрята фурна до златисто. 


Вече изпечен оставям тиквеника да се охлади,а след това заливам с горещия сироп.


Оставям няколко часа да престои преди сервиране. 

неделя, 12 февруари 2023 г.

САЛАТА С КУСКУС




Морков - 1 бр.

Краставица - 1 бр.

Кускус - 100 гр.

Копър 

Лимон - 1 бр.

Сусамово олио 

Сол

Захар - 1 ч.л.

Соев сос - 1 ч л.


Заливам кускуса със 100 мл. вряща вода и покривам с капак или кърпа.

През това време с помощта на белачка нарязвам моркова и краставицата на ленти.

Слагам зеленчуците в купа и с вилица разбърквам кускуса - добавям и него.

Овкусявам с дресинга.
Дресингът, направих със сока на един лимон,соев сос,захар, сол и сусамово олио. 

Слагам наситнения копър и разбърквам. 

четвъртък, 9 февруари 2023 г.

КАРТОФИ С БЕКОН И ЯЙЦА




Картофи - 2 бр.

Бекон - 100 гр.

Чери доматчета - 5 - 6 бр.

Сол

Сирене - 30 гр.

Яйца - 3 бр.

Кашкавал  - за поръсване

Беля картофите и ги нарязвам на много малки кубчета.

В тиган за малко запържвам картофите и към тях добавям и бекона,който също е нарязан на дребно.
Когато картофите са почти готови слагам  натрошеното сирене и чери доматите /нарязани на четвъртинки/,и заливам с разбитите яйца.

Намалям котлона и готвя под капак.

Накрая поръсвам с рендосан кашкавал. 

вторник, 7 февруари 2023 г.

САЛАТА С КИНОА И СПАНАК



Киноа - 1/2 ч.ч

Бейби спанак - 100 гр.

Печени чушки - 2 - 3 бр.

Яйца - 4 бр.

Чесън - 2 скилидки 

Сол

Лимонов сок 

Зехтин

За 4 порции.


Сварявам киноата според указанията на опаковката и я оставям да се охлади.

В голяма купа слагам спанака,нарязаните чушки и изстиналата киноа.

Заливам с дресинга,който правя като разбърквам :  лимонов сок,зехтин,сол и рендосаните скилидки чесън.

Сервирам салатата с рохко сварени яйца - по едно за всяка порция.



събота, 4 февруари 2023 г.

РУЛАДИНИ С ГЪБИ И СМЕТАНА



Пилешко филе -  300 гр.

Печена червена чушка - 1 бр.

Кашкавал 

Гъби - 300 гр.

Готварска сметана - 200 мл. 

Олио

Сол

Соев сос

Пилешкото филе разрязвам по дължина на тънки "пържолки", след което леко ги начуквам и мариновам.

За марината използвах соев сос,1.с.л. кисело мляко,горчица и подправки.

В единия край на всяка пържолка слагам по едно парче кашкавал и червена чушка,завивам на руло и,за да не се развие фиксирам с клечка за зъби.

В тиган със загрята мазнина слагам наситнения лук и бъркам.

След няма и минута прибавям руладините като от време на време ги обръщам,за да получат златист загар от всяка страна.

След това добавям и гъбите - нарязани на филийки и поставям капак.

Когато гъбите поомекнат сипвам сметана и овкусявам - намалявам котлона и отново слагам капак.

Когато пилето е почти готово поръсвам с рендосан кашкавал. 

Готовото ястие поръсвам със сух див лук - само с такъв разполагах.