Тесто:
Брашно - 350 гр.
Масло / меко / - 130 гр.
Захар - 3 с.л.
Бакпулвер - 1 бр.
Яйце - 1 бр.
Прясно мляко / ст. вода - 3 - 5 с.л.
Плънка:
Сини сливи - 20 бр.
Захар - 3 - 4 с.л.
Канела - 1 к.л.
Пудра захар за поръсване
Към брашното прибавям захарта и бакпулвера.
В купа слагам мекото масло и постепенно добавям сухите съставки, с ръце претърквам до образуване на трохи. След това добавям разбитото яйце и прясното мляко / или студена вода, ако нямате мляко /, и замесвам тестото.Увивам го в стреч фолио и го оставям за половин - един час в хладилника.
Сините сливи ги измивам и подсушавам, махам костилките и ги режа на четвъртинки, а ако са по-едри може и на повече парчета.
Охладеното тесто разточвам и разпределям в кръгла тавичка / с падащо дъно, диаметър 24 см, покрита с хартия за печене /. Освен по дъното, правя и бордюр. Надупчвам тестото с вилица и поръсвам с 1 с.л. захар. Отгоре подреждам сливи те / с месестата част наготе /. Върху подредените сини разпределям останалото количество захар и канела.
Пека пая в предварително загрява фурна на 170°-180° за 35-40 мин.
ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :
2bechef - готвя с удоволствие за любими хора
Няма коментари:
Публикуване на коментар