Страници

понеделник, 1 октомври 2018 г.

ПАЙ СЪС СИНИ СЛИВИ



Тесто:
Брашно - 350 гр.
Масло / меко / - 130 гр.
Захар - 3 с.л.
Бакпулвер - 1 бр.
Яйце - 1 бр.
Прясно мляко / ст. вода - 3 - 5 с.л.

Плънка:
Сини сливи - 20 бр.
Захар - 3 - 4 с.л.
Канела - 1 к.л.

Пудра захар за поръсване

Към брашното прибавям захарта и бакпулвера.
В купа слагам мекото масло и постепенно добавям сухите съставки, с ръце претърквам до образуване на трохи. След това добавям разбитото яйце и прясното мляко / или студена вода, ако нямате мляко /, и замесвам тестото.Увивам го в стреч фолио и го оставям за половин - един час в хладилника.


Сините сливи ги измивам и подсушавам, махам костилките и ги режа на четвъртинки, а ако са по-едри може и на повече парчета.
Охладеното тесто разточвам и разпределям в кръгла тавичка / с падащо дъно, диаметър 24 см, покрита с хартия за печене /. Освен по дъното, правя и бордюр. Надупчвам тестото с вилица и поръсвам с 1 с.л. захар. Отгоре подреждам сливи те / с месестата част наготе /. Върху подредените сини разпределям останалото количество захар и канела.


Пека пая в предварително загрява фурна на 170°-180° за 35-40 мин.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора

Няма коментари:

Публикуване на коментар