Когато няколко дни топлото време отстъпи мястото си на дъждовно и мрачно ... на нас ни се дояде една зимна манджичка. Предствям Ви моята рецепта за вкусен и ароматен бобец в гърне ...
Боб - 400 гр. / използвах салатен /
Чушки - 2 бр.
Лук - 2-3 бр.
Моркови - 2 бр.
Домати - 1 консерва белени,на кубчета 400 гр.
Дом.пюре - 3 с.л.
Чесън - 3 скилидки
Олио - 1/3 ч.ч.
Сол
Чубрица
Червен пипер
Брашно - 1 ч.л.
Накисвам боба във вода за няколко часа / аз го накиснах от предната вечер и готвих сутринта /.
...На сутринте слагам боба да се вари,когато заври му сменям водата и връщам обратно на котлона.След второто завиране го оставих да поври 7-10 мин.След това го махнах от котлона,отделих водата и го оставих да изстине./ вече беше поомелнал/
През това време се заемам със зеленчуците.
Нарязвам лука,морковите и чушките на кубчета.Слагам ги в гювеча и добавям нарязаните на кубчета белени домати / аз използвах от консерва,Вие може и пресни / и доматеното пюре разтворено в 1 ч.ч. вода.Добавям отцедения боб,чесъна нарязан на филийки,червен пипер и чубрица.Разбърквам всичко,доливам още 1 ч.ч. вода,поставям капака и слагам гювеча във фурната. ВАЖНО Е ДА ОТБЕЛЕЖИМ,ЧЕ ГЮВЕЧА СЕ СЛАГА В СТУДЕНА ФУРНА !!!
След това включвам фурната на 50° за 30 мин. ,а след това увеличавам на 200° и оставям за около 2 часа или до готовност,като при необходимост доливам вода.
Когато боба е сварен добавям олиото с червения пипер и брашното.Връщам във фурната за още 10 мин.
ТЕЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ
ВЪВ FACEBOOK:
2bechef - готвя с удоволствие за любими хора
Няма коментари:
Публикуване на коментар