Страници

сряда, 19 октомври 2016 г.

ЗЕЛЕНЧУКОВА СУПА

Картофи  - 2 бр           Тиквичка - 1 бр
Лук - 1 бр                     Домат - 1 бр
Морков - 1 бр             Олио
Чушка - 1 бр                Фиде
Яйце - 1 бр                   Кисело мляко  - 3 с.л 

В малко олио задушавам рендосания морков и нарязаните на дребно лук и чушка.Добавям домата,нарязан на кубчета и вода.Когато бульонът заври добавям нарязаните на кубчета картофи, а когато поомекнат и тиквичките.Овкусявам,аз използвах универсална подправка със сушени зеленчуци и сол.Добавям и фидето. Когато всички зеленчуци са сварени махам тенджерата от котлона,да поизстине супата да направя застройка с киселото мляко и цялото яйце,за да не се пресече белтъка.Застроената супа отново слагам на котлона докато заври.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

РОШАВИ СОЛЕНКИ

Кисело мляко  - 1ч.ч
Сода - 1 ч.л
Яйце - 1 бр
Олио - 1/3 ч.ч
Сирене  - 100 гр
Извара - 100 гр
Брашно - 3 ч.ч
Бакпулвер  - 1 ч.л
Жълтък  - 1 бр
Чубрица

В купа смесвам киселото мляко, содата,яйцето и олиото.След това прибавям натрошеното сирене и изварата. Прибавям и брашното с бакпулвера и отново разбърквам добре.От тестото накъсвам малки парчета /не ги оформям/,и ги редя в тава покрита с хартия за печене. Намазвам ги с жълтък и поръсвам с чубрица. Пека соленките в предварително загрята фурна на 180° до зачервяване.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

МОЯТА ПЪРВА ДОМАШНА ТОРТА

БЛАТОВЕ                                                                                   
Яйца - 3 бр                                               
Олио - 3/4 ч.ч                                   
Пр.мляко - 1 ч.ч                                     
Сода - 1 ч.л
Брашно - 1  и 1/2 ч.ч               
Брашно от рожков - 1/2 ч.ч   
Захар - 1 ч.ч                             
Ванилия - 1бр

КРЕМ
Кисело мляко 4% - 1 бр 
Цедено кис.мл. - 350-400 гр.
Натрошени трохи от блата                             
ГЛАЗУРА

Течен шоколад - 300 гр 
Пр.мляко - 1/2 ч.ч 
Олио - 1/3 ч.ч

УКРАСА-ТОПКИ
Об.бисквити. - 1оп
Масло - 50 гр 
Теч.шоколад - 2-3 с.л


Блатове: Разбивам яйцата,олиото,захарта и прясното мляко.Добавям брашното със содата,ванилията и брашното от рожков.Тази смес си разделям на три - за три блата.Пека всеки блат на 180° за около 20м.Изпечените блатове оставям да се охладят и след това подравнявам с нож за хляб.
Крем:Разбивам киселото мляко с цеденото и натрошавам на око от изрязаните парчета от блатовете. /само за цвят,да не стане гъсто/
В тава с падащо дъно слагам блат,сиропирам малко с компот и намазвам с половината крем.Слагам втори блат и също го сиропирам и слагам останалата половина от крема.Слагам и третия блат и оставям тортата да престои в хладилник.
След два-три часа махам ринга на тавата и заливам тортата с шоколадовата глазура,като за целта смесвам шоколада,пр.мляко и олиото на водна баня,бъркам докато стане много течна смес.За по-добро разнасяне на глазурата върху тортата използвам тъпата страна на ножа.Когато тортата е изцяло покрита с глазура отново я връщам в хладилника.
Правя бисквитените топки за украсата и малко по-късно ги редя върху тортата.
Бисквитени топки - натрошавам бисквитите на много дребно и прибавям разтопеното масло и течния шоколад.Разбърквам всичко добре и оформям малки топчета.
Тортата престоя още около два часа в хладилника и я хапнахме ;) Получи се много добре,нз дали се дължи на рецептата или просто на късмета на начинаещия...все пак това е първата ми торта ;)

ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ

ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора

събота, 15 октомври 2016 г.

ТОРТИЯ С ПИЛЕШКО

Картофи - 2 бр.                                  
Червена чушка - 1/2 бр.      
Домат - 1 бр.                                                    
Масло                                      
Тиквичка - 1/2 бр 
Яйце - 1 бр 
Лук -1/2 бр     
Маслини
Пилешко месо сварено 

Сварявам нарязаните на кубчета картофи,тиквичка и наситнената червена чушка.Когато зеленчуците са сварени ги слагам в гевгир да се отцедят.
В малко масло задушавам лука и нарязания на кубчета домат,добавям и сварените и отцедени картофи,тиквичка и чушка. Разбърквам и оставям всичко да се задуши в маслото.Махам от котлона и оставям малко да се охладят.Когато изстинат зеленчуците ги намачквам с вилица,добавям пилешкото месо и яйцето и хубаво разбърквам.Включвам котлона да загрее,в тефлонов тиган слагам ринга и в него изсипвам сместа.Притискам с вилица,за да е равномерно оформена тортията. Слагам тигана на котлона,когато тортията се позапече от долната страна махам внимателно ринга редя маслинките и с помощта на една чиния я обръщам да се запече и от другата страна.Когато е готова внимателно слагам тортията в чиния за сервиране.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

петък, 14 октомври 2016 г.

ЗЕЛЕНЧУЦИ СЪС СИРЕНЕ НА ФУРНА

Картофи  - 2 бр                 Течна сметана -200 мл
Карфиол  - 1/2 гл.            Пр.мляко - 100-200 мл
Тиквички  - 1-2 бр            Чубрица и други подправки по избор
Сирене - 300 гр                 Масло

Режа картофите на филийки и ги подреждам на дъното на намаслена тава.Върху тях редя карфиола,а върху него нарязаните тиквички.Натрошавам сиренето и заливам с млякото и сметаната.Покривам с фолио и пека до готовност на картофите и карфиола. Махам фолиото и оставям да се запече отгоре.По желание може да се поръси и с кашкавал.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

МОЯТА КАВЪРМА

Месо - 500гр
Лук - 3-4 бр
Чушки - 1кг
Домати - 2 бр
Подправки по избор

Режа месото,доматите и лука на кубчета, а чушките на лентички. В олио запържвам месото,добавям лука,доматите и чушките.Овкусявам.Сипвам малко вода и оставям да къкри на слаб огън до готовност.



ТЕЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ 
ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

ГРАХ ЯХНИЯ

Лук - 1бр                  Грах консерва - 1бр
Домат - 1 бр            Чесън  - 1 скилидка
Моркови  - 2бр
Картофи - 3 бр

Няразвам лука на дребно,а морковите на кръгчета.Запържвам ги в малко масло и доливам около 500мл вода.Щом заври добавям нарязаните на кубчета картофи и домат.Когато морковите и картофите са готови добавям отцедената консерва грах и наситнения чесън.Овкусявам и разбърквам. По желание или при нужда може да се сгъсти с малко нишесте или брашно.

МУСАКА С ЕЛДА

Елда - 1/2 ч.ч              
Домат  - 1 бр                
Картофи  - 2 бр            
Лук - 1/2 бр                  
Ч.чушка  - 1 бр            
Карфиол - 1/2 ч.ч         
Пилешко месо  - 1/2 ч.ч сварено
Сирене - 100-200 гр.
Яйце - 1 бр 
Кисело мляко  - 1/2 коф.
Брашно - 2 с.л 
Олио/масло

Сварявам елдата, слагам капак и оставям.
Режа всички зеленчуци на кубчета .В тиган с малко мазнина слагам лука,малко след това чушката,карфиола,картофите и домата.Доливам малко вода,слагам капак и оставям да се задушат.
Отцеждам елдата и прибавям задушените зеленчуци, месото и натрошеното сирене.Изсипвам всичко в намаслена тавичка,сипвам малко вода и слагам да се пече във предварително загрята фурна до омекване на картофите. Когато картофите са готови правя заливката с киселото мляко, яйцето и брашното.Връщам във фурната и пека до получаване на златиста коричка.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

СЛАДКИ С ТИКВА

Брашно  - 2 ч.ч                   
Сода - 1 ч.л
Пюре от тиква  - 1 ч.ч       
Бакпулвер  - 1 ч.л
Яйце  - 1 бр                         
Извара - 100 гр
Кафява захар - 1/3 ч.ч     
Банан  - 1/2 бр
Канела - 1 с.л
Олио - 1/2 ч.ч

С миксер разбивам яйцето,захарта,олиото и тиквата.След това добавям брашното със содата,бакпулвера и канелата.Сместа става малко по-гъста от кексова.
С чаена лъжичка за мярка оформям еднакви по големина топчета и ги редя в тава с хартия за печене. Пека ги в предварително загрята фурна на 180° около 10-15 м. или докато придобият златист цвят.
По желание може да се слепят по две с крем от пасирана извара с банан. При нас много малка част от сладките стигнаха до този етап :)




ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

СУПА ТОПЧЕТА

Кайма - 250 гр.                  Морков - 1 бр
Яйце - 1 бр                          Домат - 1 бр
Картофи - 3-4 бр                Ориз - 1-2 с.л
Лук - 1 бр                             Кисело мляко  - 1/2 коф
Фиде - 2-3 топки

Първо си правя топчетата,като за целта смесвам каймата с белтъка,ориза и подправки.Овалвам ги в брашно и ги оставям в хладилника.
Рендосвам моркова,лука режа на дребно,а картофите на кубчета.В тенджера с малко олио задушавам лука и моркова, заливам с вода и оставям да заври.В кипящия вече бульон пускам топчетата,а след 10-15 мин и картофите. Доливам още малко вода и оставям да се готви ;) Когато картофите и топчетата са готови слагам фидето.Когато и фидето е готово правя застройката с киселото мляко и жълтъка.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

ЧИЙЗКЕЙК С ИЗВАРА И БАНАНИ


об.бисквити - 2-3 бр.     
банан - 1 бр
извара - 2 с.л.  
                        
Пасирам изварата с 2/3 от банана.Натрошавам бисквитите и ги слагам на дъното на ринга за блат,за да омекнат ги заливам с 1 к.л. вода или сок и хубаво притискам.Слагам от сместа с извара и банан.Охлаждам за около 30 мин.,махам ринга и украсявам с останалата част от банана.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

събота, 8 октомври 2016 г.

РИБА СЪС ЗАЛЕНЧУЦИ ВЪВ ФОЛИО

Африкански сом филе -150-200 гр.
Домат - 1 бр                              
Червена чушка  - 1бр              
Зелена чушка  - 1 бр              
Чесън - 1 скилидка                
Зехтин - 1 с.л.
Броколи - няколко розички
Карфиол  - няколко розички
Морков  - 1 бр 
Щипка сол и чубрица

Режа чушките и моркова на ленти,домата и чесъна на филийки,а розичките карфиол и броколи раздробявам.Върху алуминиево фолио нареждам една част от морковите и чушките,а върху тях слагам рибата.Отгоре и отстрани подреждам останалите зеленчуци и завършвам с доматите.За финал,поръсвам с подправките и зехтина.Увивам хубаво фолиото,слагам в тава и пека в предварително загрята фурна на 190°.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

петък, 7 октомври 2016 г.

БИСКВИТЕНА ТОРТА С ИЗВАРА И ТИКВА

Извара - 2 с.л.
Тиква сварена - 3 с.л
Кисело мляко 3 с.л
Об.бисквити - 7-10 бр.

Сварени ябълки на кубчета за декорация и канела по желание.
Направих тортата в малка кутийка,за еднократна употреба :)
Смесвам изварата,тиквата,киселото мляко и канелата.Разбърквам всичко.Започвам реденето с един ред ябълки,после от млечно-тиквената смес и бисквити.След това пак крем,а след него бисквити.Така редувам до свършване на съставките или до напълняване на кутийката.Оставям тортата да престои,след това я обръщам върху чиния.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

ПЛОДОВИ ОВЕСЕНИ ТОПЧЕТА

Овесени ядки  - 200гр                  
Брашно  - 1ч.ч                                  
Олио/масло - 1/3 ч.ч                    
Сода - 1 ч.л                                      
Кисело мляко  - 1/2 коф.              
Яйце  - 1 бр                                        
Стафиди - 100гр 
Банан - 1/2 бр 
Ябълка  - 1/2 бр 
Праскова - 1/2 бр 
Канела - 1 с.л
Ванилия  - 1бр 

Разбивам яйцето с киселото мляко, содата и олиото.Разбърквам добре и прибавям овесените ядки, брашното, ванилията, канелата, стафидите и нарязаните на кубчета плодове.Става гъста и леко лепкава смес.С чаена лъжичка за мярка ;) грабвам от сместа и с мокри ръце правя топчета.Естествено,с формата може да се експериментира. Топчетата редя в тава,покрита с хартия за печене. Пека ги в предварително загрята фурна на 190° за около 15мин.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

сряда, 5 октомври 2016 г.

СОЛЕН КЕКС


Яйца - 2 бр                              
Брашно - 2 ч.ч.                        
Кисело мляко  - 1 коф.        
Сода - 1 ч.л
Олио - 1/3 ч.ч
Сирене - 200гр 
Пуешка шунка - 200гр 
Маслини - 10 бр.

Разбивам яйцата,киселото мляко,содата,олиото и брашното.Добавям нарязаните на дребно маслини и шунка,натрошеното сирене  и чубрицата.Разбърквам хубаво и изсипвам всичко в намаслена и набрашнена тавичка.Пека в предварително загрята фурна на 200° за 30-35м.Още топъл намазвам кекса с масло.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

вторник, 4 октомври 2016 г.

ДЕСЕРТ С ЯБЪЛКИ

Ябълки - 2-3 ч.ч сварени на кубчета
Пр.мляко - 1 ч.ч
Яйце - 1 бр
Извара - 3 с.л
Кафява захар - 1 с.л
Брашно - 2 с.л
Канела - 1 к.л
Масло за намазване

В купа слагам ябълките ( понеже моето момче пие много сок се старая да намаля купешките и му правя домашни сокчета-компотчета ,но ми остават много сварени плодове.За да не ги изхвърлям се старая да ги вложа в някой десерт :) така се роди и идеята за този ).В друга купа смесвам яйцето,млякото,изварата,захарта,брашното и канелата.Разбърквам всичко хубаво и добавям ябълките.Разбърквам отново и изсипвам всичко в тава.Пека в предварително загрята фурна на 180° за около 30 мин.Когато десертът  е готов го намазвам с масло и оставям да се охлади.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора