Страници

сряда, 27 декември 2017 г.

КАКАОВ КЕКС

Чудесен, лесен за приготвяне и много вкусен  какаов кекс.А,ако заменим млякото с вода и вместо с шоколад украсим  с пудра захар ... се получава кекс,който може да поднесете на всеки постещ.



Брашно - 2 ч.ч.
Какао - 3 с.л.
Захар - 1 ч.ч.
Сода - 1 ч.л.
Прясно мляко - 1 ч.ч.
Оцет - 1 с.л.
Олио - 1/3 ч.ч.
Есенция ром - 1 бр.
Студено кафе - 3-4 с.л.
Млечен шоколад - 1 бр.
Кокосови стърготини за поръсване 






В купа сипвам млякото,захарта,олиото,есенцията ром,кафето и оцета.Разбивам до пълното разтваряне на захарта.След това добавям и останалите сухи съставки - брашното, какаото и содата.Разбърквам до получаване на еднородна консистенция. Изливам кексовата смес във форма за печене,която предварително съм намазнила и потърсила с какао.



Пека кекса в предварително загрята фурна на 180°-190° за около 35-40 мин.Изпеченият кекс още горещ поръсвам с рендосания шоколад,а когато изстине поръсвам и с кокосови стърготини. 





ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 



четвъртък, 14 декември 2017 г.

КОЛЕДЕН КЕКС С ПОРТОКАЛИ,КАНЕЛА И ДЖИНДЖИФИЛ




Яйца - 3 бр.
Захар - 1 и 1/2 ч.ч.
Олио - 1/3 ч.ч.
Прясно мляко - 1 ч.ч.
Брашно - 3 ч.ч.
Бакпулвер - 1 бр.
Канела - 1/2 ч.л.
Джинджифил - 1/2 ч.л.
Портокалов кора - 1 с.л.
Нарязан портокал на кубчета  - 1 бр.





Разбивам яйцата със захарта,след това сипвам олиото и прясното мляко. Разбивам отново внимателно и започвам да добавям брашното с бакпулвера, канелата и джинджифила. Накрая прибавям нарязания портокал и настърганата портокалова кора.Разбърквам до еднородна смес и изсипвам в предварително намазнена и набрашнена форма.Пека кекса в предварително загрята фурна на 190° за около 40-45 мин.
Вече изпечен и охладен, поръсвам кекса с пудра захар.



ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 


понеделник, 11 декември 2017 г.

КУГЕЛ С МАКАРОНИ


Кугелът е традиционно ястие от еврейската кухня.Най-популярни са картофен кугел и кугел с макарони.Днес ще Ви представя рецепта за сладък кугел с макарони.


Заквасена сметана - 400 гр.
Яйца - 5 бр.
Извара - 500-600 гр.
Масло - 80 гр.
Яйчени макарони - 500 гр.
Захар - 250 гр.
Ванилия
Корнфлейкс - 1 ч.ч.
Канела - 1 ч.л.

Сварявам макароните,отцеждам врялата вода и ги заливам със студена,да се охладят.През това време разтопявам маслото,разбивам яйцата и прибавям към тях 200 гр. захар,изварата,ванилията и сметаната.Тази смес прибавям към макароните,разбърквам добре и пресипвам в тава.


Корнфлейкса смесвам с останалите 50 гр. захар и канелата и поръсвам равномерно върху макароните.


Слагам кугела да се пече в предварително загрята фурна на 190°-200° за 45-50 мин.
УТОЧНЯВАМ,ЧЕ КОЛИЧЕСТВОТО ,КОЕТО СЪМ НАПРАВИЛА И ВИЖДАТЕ НА СНИМКИТЕ И НАПРАВЕНО С ПОЛОВИН ДОЗА ПРОДУКТИ!!!



четвъртък, 7 декември 2017 г.

ЧИХИРТМА или ГРУЗИНСКА СУПА С ПИЛЕШКО

Чихиртма е гъста грузинска супа,в чието приготвяне се използват две застройки - брашнена и яйчна.По правило в Грузия приготвят тази  супа  основно от домашно пиле , много рядко с друго месо.Предлагам Ви да я сготвите и да и се насладите и Вие...



Пилешко - 500-600 гр. / аз използвах три бутчета
Жълтъци - 4-5 бр.
Лук - 3 бр.
Чесън - 2-3 скилидки
Оцет/лимонов сок - 1/2 с.л.
Масло - 30 гр.
Брашно - 2 с.л.
Сол
Черен пипер
Магданоз

Измивам бутчетата и ги слагам да се варят.
Вече сварени ги вадя от бульона и оставям на страна да се поохладят,за да ги обезкостя.Бульона прецеждам няколко пъти през много дребна цедка.
В тиган слагам лука,нарязан на дребни кубчета и го задушавам с маслото,когато омекне добавям малко по малко и брашното - да се запържи и доливам 1 ч.ч. от бульона / или за по-лесно може да разбиете брашното с бульона и да го прибавите към лука / всичко това става при непрекъснато бъркане, за да не стане на бучки брашното.
Съдържанието на тигана пресипвам в тенджерата с бульона и добавям чистото месо от бутчета и нарязания на дребно чесън,посолявам и оставям на котлона.


Разбивам жълтъците с малко черен пипер,оцета или лимоновия сок и преди да е завряла супата добавям и тях на тънка струйка. Разбърквам и оставям да заври ... невероятната грузинска пилешка супа вече е готова.Поднасям я топла и обилно поръсена със зеленина...



ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

неделя, 3 декември 2017 г.

КАКАОВ КЕКС С ФУРМИ

Бърз,лесен и вкусен кекс с какао,фурми и кондензирано мляко...


Яйце - 1 бр.
Захар - 1/2 ч.ч.
Прясно мляко - 100 мл.
Какао - 2-3 с.л.
Бакпулвер - 1 бр.
Фурми - 10 бр.
Олио - 1/4 ч.ч.
Брашно - 200-250 гр.


Разбивам яйцето със захарта и олиото.После добавям млякото,какаото, нарязаните на дребно фурми и накрая постепенно брашното с бакпулвера.Разбърквам всичко до получаване на еднородна смес.Изсипвам в правоъгълна тавичка, в която предварително съм сложила хартия за печене. Пека кекса в предварително загрята фурна на 190° .Поръсвам с  кондензирано мляко.



ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора